“Duruşumuz değiştiği anda içsel durumumuzda değişir.”
Martin Sonderkamp
Yoga Dans Workshop 16 şubat 2014’te Nefess İstanbul Yoga stüdyosunda.
Evrensel bütünü aramak için çıktım yola, parçalara ulaşarak bütünü görmeye çalışırken, güzel yollar yöntemler beliriyor. Bu arayış içinde bir parça, yoga ve dans, neler var bu parçaların birleşiminde.
Yoga Dans; Yoganın dansla bütünleştiği bir stil.
Yoganın temel ilkeleri ve uygulama metodları, dansın, müziğin, ritmin, akışın, modern ve geleneksel hallerinin buluşması.
Kimi zaman Siva Nataraja’ya dansın doğduduğu zamanlara, kimi zaman enerjinin aktığı mudralara, asanaların güçlü köklerine, enerjinin uyanışına, bedenin ve zihnin harekete teslimiyetine, meditatif halin dinginliğine bir yolculuk.
Dansın ve yoganın bir aradalığıyla dönüşümü anda deneyimleyebilmek.
Farkındalık gelişirken eğlenerek bedenimizde, ruhumuzda ve zihnimizde keşfedeceğimiz yanlarımızla tanışabileceğimiz,anlarla buluşmak.
Siva Nataraja; Lord Siva’nın dans eden hali. Nataraja kozmik dansı ile evrene titreşimler yayar. Sonsuz oluş ve yok oluş dansını yapar.
Bedenimizde olup biten herşey değişken ve geçicidir. Bedenin en küçük parçacıkları dahi dans eder, Natarajanın yaydığı titreşimler her yerde, bedenimizde, bizler o titreşimleri farkında olarak geçiciliklerini görebiliriz. Bu farkındalığın süreklilik hali meditasyon haline ulaşabiliriz.
YOGA DANSIN BARINDIRDIKLARI
- Bedeni bütün ve parçalar halinde araştırması
- Zihni sakinleştirmeyi ve bedeni bırakabilmeyi araştırmak
- Konsantrasyon
- Enerji merkezleri Çakralar
- Enerjinin iki kutbu, Eril – dişil
- İnsan vücudu, beş beden
- Mudralar
- Mantralar
- Süblümasyon teknikleri
- Bandalar
- Hareketin nefesle uyumu
- Nefes çalışmaları
- Transformasyon – dönüşüm çalışmaları
- Müzikle uyumlu güçlü hareketler ve akış
- Klasik yoga asanaları ile dans
- Yoga Nidra
- Derin gevşeme
Yoga Dans dersleri, özenli yoğun bir çalışmayla hazırlanmış müzikler eşliğinde uygulanır. Kullanılan bazı müzikler, Tantrik hocalarca seçilmiştir. Enerji merkezlerini harekete geçiren, bedeni ve bilinci uyandıran müziklerdir.
Kimi zaman belirli kareografilerle kimi zaman da bedenin, müzikle uyumlanarak kendi isteğiyle şekillenir.
YOGA DANS NASIL OLUŞTU
Yoga dans programı özellikle son iki yılın yogun araştımaları ve çalışmalarıyla oluştu.
2008 yılda yoga ile tanıştım, öncesinde her zaman müzik ve dansla hareket ediyordum. 1997 yılana kadar aldığım müzik eğitimeri ile konservatuara hazırlanırken, bir anda güzel sanatlar girmeye karar verişimle müzik eğitimlerim yön değiştirdi. Güzel Sanatlar Fakültesine girince sanatta çok yönlü olma çabama yeni alanlar eklenmişti. Bunlardan biri de danstı üniversite modern dans yapmaya başladım. Bütünümü tamamlayan müzik, bedenimle temasta olmalıydı. Sonraki yıllarda, dansın farklı alanlarıyla tanışarak dans etmeye devam ettim. Yoga yapmaya başladığımda dans benim için yoga olamaya başlamıştı. Yoga yaptığım dansların en disiplisi haline geldi. Hiza, denge, akış, bedenin kendi ritmine beni yönelti. Yoga asanalarını uygularken eski alışkanlığım olan dans figürleri yoganın içine girmeye başladı. Belli bir noktada yoga mı dans olmuştu, dans mı yoga çok ayırt etmeye çalışmadan bu yoğunluğun içinde aktım. Geçtiğimiz yıllarda bu birlikteliği bedenimdeki enerjinin yönlendirdiğini keşfettim. Kendi yoga pratiğimde uyguladığım yöntemleri kimi zaman öğrencilerimle de paylaşmaya başladım. Bu uyumun öğrencilerim ve benim için çok daha keyifli anlar yaşadığımızı deneyimledikçe yoga dans şekillenmeye başladı.
Yoga ve dans deneyimlerimi bir isim altında toplayıp kendi deneyimlediklerimle paylaşmanın zamanı artık gelmişti.
Deneyimlediğim ve eğitimlerini aldığım dans tarzları;
Modern ve çağdaş dans, Engellilerle meditatif dans, Dans doğaçlamaları,
Salsa, Sirtaki, Hasapiko, Zeybetiko, Roman ve Ege dansları
Ayrıca bu dönemde Vahdet Mistik Danslar topluluğunun bir üyesiyim. Heyecan verici bir proje “Simurg”‘un çalışmalarını sürdürüyoruz.
Aldığım müzik eğitimleri;
Klasik Türk Sanat müziği,
Klasik Türk Halk müziği,