HİNDİSTAN İÇİN TAVSİYELER BAŞTAN SONA. 16/02/2012- 08/04/2012 TAYLAND/ KOH PHANGAN


Bu yazının amacı,

Benim gibi Hindistan’ı Yoga, meditasyon ve gezmek için yola çıkacaklara benim yaşadığım küçük detayları, aktarmak. Çünkü yolculuğu nasıl yapacağım konusunda çok acamiydim. Neler hisedileceğini nispeten biliyorum.

Birincisi benim gibi paniklemeyin.

Yolculuk başlarken en büyük sorular şunlardı cevaplarıyla.
1- Pasaport;  http://www.epasaport.gov.tr/ sitesinden randevu alıp evraklarınızla başvuru yaptığınız yere gidin. Ve 2-3 gün içinde pasaportunuz elinizde.
2- Hindistan vizesi. Vizeyi bir günde veriyorlar. Ben altı aylık almak istemiştim ama şuan en fazla üç aylık vize veriyorlar.
Başvurduğum günden vizeyi başlattılar. İstediğim tarihi dikkate almadılar, tabi belli olmaz.
Vize için evrakların listesini Konsoloslukta veriyorlar, şuan hepsini hatırlamıyorum. Aklımda olanları yazıyorum.
a-) Pasaport, ve fotokopisi
b-) 2 adet biometrik fotoğraf
c-) İkametkah
d-) başka bir pasaportunuz varsa onu, kayıpsa kayıp olduğunu bildiren belge, yoksa olmadığını yazılı bir dilekçe. (ingilizce)
e-) Nüfus cüzdanı fotokopisi,
f-) Bazen uçak rezervasyonu da istiyorlarmış, ama benden istemediler. Hazırda bulundurmak işi kolaylaştırabilir.
g-) ziyaret etmek istediğiniz tarihleri yazmış olduğunuz bir dilekçe (ingilizce)

3- Uçak bileti ; Uçak biletleri bazı hava yollarında çok ucuz, Aktarmalı uçmak en ucuz hali, uzun saatler bir hava alanın da kalmak zorunda olsanızda, direk uçuşlardan çok daha ucuz. Hindistanda bazı hava alanlarına uçuş seçenekleri de ucuz,
Mumbai uçuşları Delhi’den daha ucuza geliyor. Tabi gitmek istediğiniz yere bağlı. Hindistanın bir çok kentinde hava alanı var hepsini kontrol edin derim. Ben en uygun bileti, Air Arabia da buldum. Enteresan bir yolculuktu ama ulaştım. Ayrıca tek gidiş bileti aldım. Çok daha ucuz ve döneceğiniz yeri kesin tutmamakta fayda var.
4- Yoga ; Nerede yoga çalışsam çok büyük soruydu. Bunu herşeyden daha çok düşündüm ve araştırdım.
Arkadaşlarımdan yardım aldım.
İki farklı yoga prensibi arasında gidip geldim. Doğru kararı vermek çok önemliydi. Çünkü belkide ömrüm boyunca sürdüreceğim disiplini edineceğim tarz olacaktı.
Birincisi Ashtanga yoga, yoga da disiplin çok önemli, bende bunu en iyi edineceğim yöntemin Ashtanga olduğunu düşünüyordum.
İkincisi Agama yoga idi. Agama yogayı merak etmemin nedeni.
Swami Vivekananda Saraswati’nin Türkiye’deki tantra 2 workshopuna katılmıştım. Swami’nin sıcak enerjisi beni etkilemişti.
Ama yoga prensipleri benim şu ana kadar deneyimlediğimden farklı, merak ediyordum ama istediğimin o olduğundan emin değildim. Emin olmak için Türkiye’de agamadan eğitmenlik almış kişilerle çalıştım. Açıkçası, Swami’den aldığım o sıcacık hali Türkiye’deki eğitimde, hiç hissetmedim. Buz gibiydi. Bilemiyorum belki benim ruh halim, belkide eğitmenlerin
bana yansıttıkları enerji, istediğimin bu olamadığına karar vermeme neden oldu. Swami Türkiye’ye gelirse tekrar onunla çalışmak isterim. Ama agama yoganın sunduğu farklı çalışmalar için olabilir. Tantra ve mistik dans gibi, yoga değil.
Şu an tesadüfen Agama yoganın bulunduğu adadayım. Hemen ziyarete gittim. Ama öğle saatleri pek bir sessizdi.
Danışacak hiç kimse yoktu. Tekedilmiş gibi. Bir iki ilana bakıp döndüm. Agamada kurslar uzun sürüyor. Tam anlamadım ama ha deyince ders bulamıyorsunuz. Önceden web sitelerinden kontrol etmek gerek. Almayı istediğim, mistik dans eğitimini, alamıyorum. Tarihler uymuyor.
Ayrıca eğitimleri çok pahalı 99000 baht yani yaklaşık 5,700 tl Eğitmenlik eğitimleri. Diğer günlük kurslar ise saati 400 baht.
Agama yogayı anlamak için bence eğitmenlik almak gerek. Çalışma disiplini Ashtangadan çok farklı, ilgilenenler olursa konuşabiliriz bildiklerimi aktarır. Yardımcı olmak isterlerse, Türkiye’deki eğitmenlerede yönlendirebilirim.
Merak edenler için http://www.agamayoga.com/ dan herşeyi görebilirsiniz.

Ben bu süreçte istediğimin Ashtanga olduğuna karar verdim. Ve Ashtanga eğitmeni arkadaşım Şenol Topuz’a Danıştım. Kararımda etkili olduğu için teşekkür ederim. Başkalarına da danışmak istedim ama pek ilgilenmediler. Birşeyleri karşılıksızda verebilmeliyiz. Yogayı egzersiz gibi yapmayalım derim. Küçük bir serzenişten sonra,

Bence gidilebilecek, en iyi iki yer
a-) Shri K Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institute, Mysore da http://kpjayi.org/ burdan ulaşabilirsiniz. Ashtanganın doğduğu yer desem sanırım yanlış olmaz.
b-) Rolf ve marci Naujaokat http://www.yogabones.org/ Goa – Anjuna’da. Ben burada çalıştım.
İki kursun ücretleride yaklaşık aynı. Ve makul rakamlar,
Başka yerler de var ama ben araştırırken bana rakamları fazla gelmişti.
Tavsiye edeceklerim bunlar Rolf ve Marci’le birlikte çalışmak çok keyifliydi. Herşey yolunda giderse, seneye daha uzun süre iki yerde de çalışmak istiyorum.

5- Meditasyon; tek tavsiyem hepinizin bildiği üzere Vipassana çok fazla oturabileceğiniz yer var, Ben henüz oturamadım.
Bunun nedeni burada planlar çok hızlı değişiyor. Önceden başvurmak şart çünkü hemen kurslar dolabiliyor. Nerede oturmak istediğinize kara verin ve başvurun. Biz çok yere başvurduk. Bazı kurslardan yanıt, kabul aldık.Yaptığımız basit hatalar yüzünden kurslara gidemedik. Bazıları ile de görüşmelerimizde sorun yaşadık. İngilizce anlaşmak bazen zor
olabiliyor. İlk kursunuzu ingilizceniz iyi olsada ana dilinizde oturmanızı tavsiye ederim.
http://www.dhamma.org/en/bycountry/ap/in/ buradan kendinize kurs seçebilirsiniz.
Ufak tefek şeyler nedeniyle oturamadık. Tayland’da umutluyum.

6- Hindistan’da sağlık koşulları. En önemli soru sanırım. Bunun için Seyahat Sağlığı merkezine gittim. Gittiğim yer Karaköy- İstanbul’da ama Türkiye de 25 merkez var.
Oradaki doktor sadece Hepatit aşılarını vurulmamı tavsiye etti. Ama onun için geç kalmıştım. Çünkü aşılanma zamanları uzun. Ama bu aşıları seyahat etmeseniz de tavsiye ediyorlar. Diğer aşılar için uzun süre kalacağım için bazılarına gerek
yok dedi. Bağışıklığı, iki haftada kazanıyormuş vücut. Hiç bir aşı vurulmadım.

Tavsiyesi, açık su kesinlikle içmemem ve buz tüketmemem gerektiğiydi. Ve Hayvanlardan uzak durmam. Burada bizim alışık olmadığımız çok hayvan var, maymunlar ve fareler başta kuduz riski taşıyanlar. Bunlardan bolca da var.
http://www.seyahatsagligi.gov.tr/ buradan ulaşabilirsiniz.

7- Yeme- İçme; ilk günler oldukça sorunlu ama ben çok şanslıydım. Gittiğim hemen her yerde hint yemeği dışında
yemeklerde buldum. Ve çokta lezzetliydiler. Hint yemekleri benim için fazla baharatlı, hiç bağırsak sorunu yaşamak istemem derseniz. Sokaklarda satılan yemekleri yemeyin, size bolca yemek ve içecek ikram edecek hintli olacak, kibarlık için yemeğe kalkmayın. Her yer çok pis buna emin olun. Görece lüks bir otelde bile mutfak pisti. Hijyene dikkat
edin derim.
Özellikle bir yerden bir yere gidiyorsanız. Muz sizin en lezzetli yemeğiniz oluyor. Kraker, bisküvi ve lays. Ben çok şanslıyım en sevdiğim şeyi her yerde buldum Büyük harfle yazıyorum. NUTELLA en nefis yol arkadaşı. Restoranlar pahalıdır yemeyelim demeyin, bizim ülkemizle kıyaslayınca çok çok ucuz.Ve lezzetlide, benim tek sorunum Baharat ve
acı oldu. Deniz sevdiği için herşeyi yedi. Acısız yemek varmı ? diye sorarsanız bulabiliyorsunuz da. Yemek ve içecekle ilgili akıllıca davranırsanız hiç bir sorun yaşamazsınız. Ben gelmeden önce, daha önce Hindistana gelen herkes ishal
olursun demişti, olmaktan öte ishal yaşarsın. Ben hiç yaşamadım. Hatta kabız olmaktan korktum. Sadece çok fazla sebze yemek mide de gaza neden oluyor. Ayıptır, geğirmeyim demeyin, burada ayıp değil. Zaten bir süre sonra kendiniz hintli zannediyorsunuz. Bu arada acıyı ve baharatı sevenleri muhteşem hint yemekleri bekliyor. Ben de yediysem herkes
yiyebilir.
8- Yanınıza almanız gereken ilaçlar; Gelmeden önce tüm sağlık kontrollerimi yaptırdım. Ve bir sürü ilaçta aldım. Tavsiye
edilenler ve sorun yaşadığımda kendi kullandığım bir takım ilaçlar,
-İshal için her ihtimale karşı ilaç alın,
-Mide koruyucu ilaç bir tek ona ihtiyacım oldu. Bir tek miğdemle ilgili sorun yaşadım. Sıcak hava ve sebze ağırlıklı beslendiğim için sanırım. Bir hafta hiç bir şey yemedim desem yeridir.
-Sivri sinek kovucu ve her hangi bir böcek sokmasına karşı. Antiseptik krem. En çok ihtiyaç yaşadığım şeyler.
Kişisel olarak ağrı kesici, boynum nedeniyle zaman zaman çok ağrı çektim.
Eczane bulabiliryorsunuz ama biraz zor.
-Açılan yaralar zor kapanıyor. Bunun için doktora danışıp bir ilaç alınabilir. Benim başıma bir şey gelmedi ama çok insanda iltahaplı derin yaralar gördüm.
– Hampi’de karşılaştığımız Türklerden birinde Tenya oluşmuş, doktora gidip tedavi olmuş, Hastaneler ucuz ve iyi olduklarını duydum. Aklıma gelenler bunlar.
Ben pek ilaç kullanmak zorunda kalmadım.
-Kadınlar menstruasyon dönemi için gerekli ihtiyaçlarınızı, üşenmeyip taşıyın derim. Burada alışkanlıklarınızın dışında şeylerle karşılaşa bilirsin.
– bir antibiyotikte bulundurulsa iyi olur.
– ben hiç vitamin alamayacağım korkusu taşıyorsanız. Vitamin takviyeleride alın ben aldım ama içmek aklıma dahi gelmedi. Çok nadir.
9- Konaklama ; Konaklama oldukça ucuz daha öncede yazmıştım. Sadece sıkı pazarlık yapın. Bir ay Goa da günlüğü 150 rupiye kaldım. Ve çok rahat ve güzel bir yerde. Burası pahalıdır, hiç bir zaman demeyin pazarlık yapın. Konaklamaya
verdiğim en fazla 600 yada 700 rupi çok daha iyi otel oldukları için.
Motor kiralayıp gezebilirsiniz. Biz bir süre kiraladık. Pazarlık yapmayı unutmayın, herşeyi 3/1 fiyatına alırsınız.

10- Lonely planet:; gezi kitapçıkları, alabilirsiniz. Ama sadece iyi bir harita edinmeniz de olayı çözebilir, Biz yanımıza
lonely planet india yı aldık. Toplasan bir kere, a toplanmadı. Şaka bir yana bir kere kullandık. Hayat kurtardı. Buraların acemisi olmadığınız duygusunu karşınızdaki hintliye verin sonra istediğinizi sorun. Çok yardımcı oluyorlar. Ama acemiliğinizi anlarlarsa, sohbet onların cebine dönebiliyor. Yani feci kazıklanabilirsiniz. Biz az kazıklananlardan olduk. Çok
iyi ve çok akıllı pratik insanlar, dikkatli olun ama onları her halleriyle seversiniz. Herşeyi tatlı tatlı başlarını sallayarak, gülümserken yapıyorlar.

11- Taşınacak kıyafetler mutlaka gittiğiniz mevsime göre eşya götürün. Abartmayın Burada kıyafet çeşitliliğine şaşırabilirsiniz. Özellikle Goa’da, Terkos pasajında dolaşıyor hissedebilirsiniz.
Goa da yoga matıda satılıyor. Taşımaya gerek yok, ama siz bilirsiniz. Başka yerler de bulunurmu bilemem hiç görmedim.
Hintliler yoga yapmak için mat kullanmıyorlar sanırım. Gerçi kurs dışında yoga yapan hiç hintli görmedim.
12- Sevgili bayan arkadaşlar makyaj malzemelerinizi evinizde bırakın. Makyaj yapmayı çok sevsenizde, coğrafyaya ters
Buradaki tek hedefiniz sadece temiz olmak olacak, Krem ve benzeri şeyler de taşımayın. sürsenizde hiçbir işe yaramayacak, Ben cilt dokturumun verdiklerini dahi kullanamadım. Sürdüğünüz anda tozları mıknatıs gibi çekiyorsunuz.
Ayrıca çok olan herşey lüzumsuz. Her durakta bir şeyler atıyorsunuz. Şuan denizin çantası bomboş. Ben biraz daha
inatçıyım ama yarın birşeyler atacağım. Kafanızı takmayın eşya konusunda her yerden bişeyler bulursunuz. Deniz az önce
tayland da ilk kıyafetini 100 bahta aldı .Gerek yok yani.

Şimdilik bu kadar. Sormak istediğiniz bir şey olursa e-mail atabilirsiniz. Bildiğim herşeyi aktarabilirim.
asiyesunar@hotmail.com

Bolbol gezin Mutlu olun.

 

Did you like this? Share it: